Wolne krowy w Czarnocinie

Popieramy działania aktywistów zmierzające do zapewnienia bezpieczeństwa krowom z Deszczna. Wspieramy wysiłki mające na celu umożliwienie zwierzętom spędzenia reszty życia w stadzie i w warunkach jak najbardziej zbliżonych do tych, w jakich żyły do tej pory.

Trwają starania o przekazanie stada do gospodarstwa w rezerwacie przyrody w Czarnocinie, gdzie takie warunki byłyby zapewnione. Apelujemy do osób decydujących w tej sprawie, aby wychodząc naprzeciw staraniom strony społecznej doprowadziły do jej pozytywnego rozstrzygnięcia.

Jednocześnie przypominamy, że przemysłowa hodowla zwierząt jest jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za emisję metanu i gazów cieplarnianych oraz za wylesianie naszej planety. Ma to niebagatelne znaczenie dla zagrożeń związanych z katastrofą klimatyczną i wymieraniem gatunków. Redukowanie produkcji i spożycia mięsa jest ważnym elementem walki o dobro Ziemi.

Wśród aktywistów, którzy szukali krowom spokojnego schronienia, a obecnie przyjeżdżają do Deszczna pilnowac, aby nie zostały potajemnie wywiezione i zabite, jest członek naszego okręgu Sebastian Bednarski. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć zrobionych przez Sebastiana w Deszcznie.