Referendum strajkowe w Centrum Logistycznym Amazon

Ekipa Razem Szczecin udała się dziś do Kołbaskowa żeby wesprzeć pracowników organizujących referendum strajkowe w Centrum Logistycznym Amazon.

Firma nie spełniła postulatów pracowniczych dotyczących podniesienia stawki godzinowej do wysokości 25 zł netto, zatrudniania bezpośrednio przez pracodawcę, bez pośrednictwa agencji pracy tymczasowej i rezygnacji z upokarzających “feedbacków”. Wobec tego związkowcy z Inicjatywy Pracowniczej rozpoczęli przygotowania do strajku.

Pierwszym wymaganym przez prawo krokiem jest przeprowadzenie referendum strajkowego. Poparcie dla strajku jest bardzo duże: w ciągu dwóch dni poparło go już prawie 2000 pracowników Amazona.

Pracownikom i związkowcom życzymy sukcesu, a wszystkim Polakom – zmiany prawa na takie, które nie mnoży przeszkód przed strajkującymi i nie służy uciszaniu i pacyfikowaniu pracowników.

Razem SzczecinWięcej na temat pogotowia strajkowego w Amazonie na stronie Inicjatywy Pracowniczej: