Konferencja prasowa KWW Lewica Razem

Zakończyliśmy zbieranie podpisów i do końca tygodnia zamierzamy zarejestrować w całym kraju listy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Startujemy razem z Unią Pracy i Ruchem Sprawiedliwości Społecznej jako Lewica Razem, koalicja lewicy społecznej. Nasz program opiera się na trzech filarach: wyższe pensje, niższe czynsze i bezpłatne leki.

Dziś, na konferencji prasowej na Wałach Chrobrego prezentowaliśmy nasz program i nasze kandydatki i kandydatów w okręgu nr 13 (województwa: lubuskie i zachodniopomorskie).

Naszą zachodniopomorsko-lubuską listę otworzy Julia Zimmermann, socjolożka, działaczka organizacji pozarządowych i członkini zarządu krajowego Partii Razem.

– Lewica Razem to koalicja lewicy społecznej, której na sercu leży przede wszystkim dobro zwykłych ludzi. Startujemy w niej wspólnie z Unią Pracy, Ruchem Sprawiedliwości Społecznej, związkowcami i organizacjami lokatorskimi. W tych wyborach zamierzamy wprowadzić do Parlamentu Europejskiego swoich posłów – mówiła Julia Zimmermann.

Na drugim miejscu listy LR znalazł się Sebastian Bednarski, absolwent stosunków międzynarodowych na Uniwersytecie Szczecińskim, szczeciński działacz Partii Razem.

– Uważam, że członkostwo w UE jest jednym z najważniejszych osiągnięć Polski. Silna i solidarna Unia Europejska to dziś dla Polski najlepsza gwarancja bezpieczeństwa – mówił Bednarski.

Na konferencji wystąpiła również Joanna Wójcik, kulturoznawczyni, członkini zarządu szczecińskiego okręgu Partii Razem.

– Polacy i Polki w poszukiwaniu lepszych warunków życia często zmuszeni są do emigracji zawodowej. Unia Europejska nie może się ograniczać do wspólnego rynku. Czas sprawić abyśmy tu, w Polsce zaczęli zarabiać pensje na europejskim poziomie. Za ciężką pracę należy się godziwa płaca i gwarantowany odpoczynek. Dlatego Koalicja Razem będzie dążyła do ustanowienia Europejskich Pensji Minimalnej i Europejskich Standardów Pracy – deklarowała Wójcik.

Program Lewicy Razem opiera się na trzech filarach: wyższe pensje, niższe czynsze i darmowe leki.
– W całej Europie występuje problem z budownictwem mieszkaniowym. Chcemy go rozwiązać przez wprowadzenie europejskiego programu taniego budownictwa pod wynajem, tak, żeby zakładanie rodziny nie wiązało się z wzięciem kredytu, które spłacać będą nasze dzieci – mówiła Zimmermann.
Koalicja chce też radykalnie zmienić podejście do leczenia: w całej Europie chciałaby wprowadzić bezpłatne leki na receptę, traktując je jako niezbędny element leczenia.
– Nie może być tak, że po wyjściu z apteki emerytka nie ma już pieniędzy na czynsz, albo musi wybierać między lekami a jedzeniem – stwierdziła polityczka przypominając, że takie rozwiązania są znane z Holandii.