Manifestacja “Dość rasizmu i faszyzmu” 16 III 2019r.

Przemówienie Julii Zimmermann z Zarządu Krajowego Partii Razem na szczecińskiej manifestacji „Dość rasizmu i faszyzmu!” 16 III 2019 r.

“Nacjonalizm żywi się strachem. Wykorzystuje codzienne obawy ludzi. Strach, że nie wystarczy do pierwszego. Strach, że jeżeli straci się pracę, to nie znajdzie się nowej. Strach, że zabraknie nam pieniędzy, żeby wykupić leki. Nacjonaliści wmawiają nam, że ta realna obawa – przed biedą, przed wykluczeniem, przed tym, że nie zabezpieczymy przyszłości naszych dzieci – to wina ludzi, którzy jakoś się od nas różnią. Bo mają inny odcień skóry, mówią odmiennym językiem, nie chodzą do tej samej świątyni.

Kiedy brakuje tych codziennych strachów, nacjonaliści próbują wytworzyć nowe, W 2015 roku sięgnęli do obrzydliwego arsenału III Rzeszy, żeby straszyć rzekomo roznoszącymi choroby uchodźcami. Teraz straszą nas tęczowymi rodzinami. Dziś kłamią tak samo bezczelnie i okrutnie na temat kochających się rodzin, jak 4 lata temu kłamali na temat ludzi uciekających przed wojną.

Dlaczego akurat rodziny, w których mamy dwie matki lub dwóch ojców? Dlaczego akurat dzieci o nieco ciemniejszej skórze, które doświadczyły horroru wojny? Bo są! Bo samym swym istnieniem udowodniły, że nacjonalizm opiera się na kłamstwie. Polska nie jest, nie była i nie będzie cała biała. Polska nie była, nie jest i nie będzie cała katolicka. A wielka bywała jedynie wtedy, kiedy obcych przyjmowała z otwartymi ramionami.

Żeby pokonać potwora nacjonalizmu, trzeba dobrej woli i odwagi. Dobrej woli i odwagi polityków i polityczek, które rozwieją codzienne strachy i nie ugną się przed tymi wymyślanymi. Dlatego jako Lewica Razem wprowadzimy ubezpieczenie od bezrobocia, tak żeby utrata pracy nie oznaczała zagrożenia biedą. Wywalczymy w Unii minimalną pensję europejską, żeby nie nikt nie bał się, czy wystarczy mu do pierwszego. Doprowadzimy do tego, że leki na receptę będą bezpłatne, żeby nie trzeba było wybierać: jeść, czy się leczyć. Wreszcie wyrwiemy nasze dzieci – które przecież za kilka-kilkanaście lat też będą decydować o losach państwa – ze szponów nacjonalistycznej pedagogiki strachu. Wprowadzimy edukację równościową do szkół i zagwarantujemy godne płace nauczycielom, żeby mieli przestrzeń do pracy ze swoimi podopiecznymi bez obezwładniającego strachu o przyszłość naszej rodziny.

Ale żeby pokonać strach, potrzeba też dobrej woli i odwagi ludzi, którzy nie dadzą się zastraszyć. Ludzi, którzy nie będą stać bezczynnie, kiedy nacjonalizm sięga po morderczą przemoc, jak 2 dni temu w Nowej Zelandii. Ludzi, którzy wyjdą na ulice, żeby pokazać swój sprzeciw wobec kłamstw i okrucieństwa nacjonalizmu. Ludzi takich jak Wy!

Solidarność naszą bronią!”