Razem dla praw zwierząt

W ostatnich latach w Polsce wzrasta świadomość dotycząca praw zwierząt. Zdarzające się przypadki bestialskiego ich traktowania budzą duży społeczny sprzeciw, zarówno w przypadku zwierząt domowych jak i dziko żyjących.

Niestety, politycy różnych opcji traktują przeważnie sprawy zwierząt z lekceważeniem. Podczas gdy inne kraje Europy zakazywały działania ferm futrzarskich, rząd PO i PSL doprowadził do powstania blisko 800 takich katowni zwierząt. PiS w kampanii obiecywał likwidację ferm, ale cofnął obietnice pod wpływem lobby futrzarskiego i połajanek ze strony Radia Maryja. Tymczasem, według różnych sondaży, od 55 do ponad 70% Polek i Polaków opowiada się za zakazem hodowli zwierząt na futra.

Partia Razem tym różni się od innych, że dla nas sprawy zwierząt były, są i pozostaną ważne. Mamy w swoich szeregach osoby od lat angażujące się aktywnie w ochronę zwierząt, działające w organizacjach pozarządowych, ale też naukowców zajmujących się dobrostanem zwierząt. Chcemy naszą wiedzę wykorzystywać na wszystkich szczeblach samorządu.

Postulujemy między innymi:

– darmowe znakowanie i sterylizację zwierząt domowych w każdym województwie;
– pokazy laserów i mapping zamiast fajerwerków;
– wytyczanie granic obwodów łowieckich nie bliżej niż 2000 metrów od zabudowań mieszkalnych;
– zamiast masowego odstrzału dzików – dodatkowe środki na skuteczną bioasekurację chlewni w celu walki z ASF;
– przeciwdziałanie powstawaniu ferm futrzarskich;
– nie udostępnianie terenów samorządów cyrkom wykorzystującym zwierzęta;
– podejmowanie kroków zmierzających do uregulowania kwestii tzw. mini-zoo i podwyższenia minimalnych standardów utrzymywania zwierząt w ogrodach zoologicznych;
– utworzenie centralnego rejestru gatunków zagrożonych objętych ochroną UE utrzymywanych w domach;
– wprowadzenie minimalnych standardów utrzymywania zwierząt dzikich w domach;
– wspieranie wszelkich działań na rzecz gospodarstw ekologicznych, w których zwierzęta gospodarskie trzymane będą w warunkach zapewniających spełnienie ich potrzeb biologicznych;
– uruchamianie programów promocji zmiany nawyków żywieniowych.

Polska – wygodny dom dla wszystkich! Także dla zwierząt.