Nasi kandydaci – Maciej Szabla

Maciej Szabla jest naszą sejmikową “jedynką” w okręgu nr 2 (miasto Świnoujście, powiat goleniowski, gryficki, kamieński i łobeski). Od 18 lat pracuje w Lasach Państwowych. Przez 12 lat prowadził również firmę zajmującą się projektowaniem i wykonawstwem instalacji opartych na energetyce odnawialnej. Ukończył technologię chemiczną na Politechnice Wrocławskiej oraz Wydział Leśny na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Mieszka pod Goleniowem. O sobie i swojej kandydaturze pisze tak:

“Z Pomorzem Zachodnim jestem związany od 2001 roku. Od lat obserwuję działania Sejmiku Województwa i widzę, że zajmuje się on przede wszystkim rozwojem turystyki, podczas gdy priorytetem powinno być zakopywanie nierówności w dostępie do usług publicznych zapewnianych przez Marszałka. W efekcie parkingi przy marinach, a więc inwestycjach, z których korzystają głównie ludzie zamożni, są darmowe. Tymczasem parking pod Szpitalem Zdroje kosztuje 72 zł za dobę.

Nie prowadzi się dialogu społecznego nawet w przypadku względnie drobnych inwestycji finansowanych ze środków publicznych. Na przykład z inicjatywy Marszałka pociąg “Duma Pomorza” został bez konsultacji z nikim pomalowany w barwy Pogoni Szczecin, choć w województwie mamy jeszcze kilka drużyn piłkarskich, a ponadto nie każdy jego mieszkaniec jest fanem futbolu.

Wciąż niewiele robi się, żeby zapewnić równy dostęp do żłobków i pomocy zastępczej. Za przykład niech posłuży wdrożony ostatnio projekt “Małe skarby”, skierowany tylko do bardzo wąskiego grona matek, które urodziły w październiku i listopadzie zeszłego roku i były rok na urlopach macierzyńskim i rodzicielskim. Potrzebujemy samorządu, który inwestuje w opiekę żłobkową, wyrównuje szanse i zapewnia rodzinom realne wsparcie!”.

Pełna lista kandydatek i kandydatów w okręgu nr 1:

SZABLA Maciej Igor
BIAŁOŃ Rafał Wiesław