Michał Ziemski – Dajmy sobie pomóc w walce ze smogiem

Michał Ziemski, prawnik i działacz społeczny, jest “jedynką” na naszej liście do Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego w okręgu nr 1: miasto Szczecin i powiat policki. Zapraszamy do lektury jego artykułu, który ukaże się w biuletynie wyborczym KW Razem, już wkrótce dostępnym na terenie województwa.

Smog może nam się kojarzyć z tak odległymi miejscami, jak Londyn z końca dziewiętnastego wieku czy Szanghaj w Chińskiej Republice Ludowej. Błędnie uważamy, że w naszym kraju szkodliwy poziom smogu występuje tylko w Krakowie. Tymczasem, w rzeczywistości, zanieczyszczenie powietrza to problem, który dotyka całą Polskę tu i teraz. Spośród dziesięciu najbardziej zanieczyszczonych miast w Europie, sześć znajduje się w kraju nad Wisłą.

W Szczecinie, które dotychczas uważałem za miasto całkiem „zielone”, poziom pyłu wyniósł nawet 356% dopuszczalnej normy. Długotrwałe narażenie na działanie smogu powoduje skrócenie długości życia niemal o rok. Zagrożeniu życia towarzyszą choroby krążenia i układu oddechowego, astma, osłabienie pracy płuc. Polek i Polaków zwyczajnie nie stać na oszczędzanie na poprawie jakości powietrza.

Od trzech lat obowiązują przepisy, pozwalające samorządom prowadzenie działań w celu walki z pyłem i smogiem. Sejmik województwa może chociażby zakazać palenia szkodliwym miałem węglowym. Jest to jednak tylko rozwiązanie połowiczne. Możemy surowo karać osoby naruszające przepisy. Jednak, jeżeli kogoś nie stać na modernizację systemu ogrzewania, to żaden mandat nie skłoni go do wymiany pieca czy do zakupu droższego paliwa.

Potrzebujemy władz samorządowych rozumiejących, że pomoc jest lepszym rozwiązaniem niż karanie. W wielu miastach prowadzone są w ograniczonej formie programy dotacji do wymiany pieców. Informacje o tych programach są jednak trudno dostępne, a procedury żmudne i nieprzyjazne. Nie można się godzić na oszczędzanie na zdrowiu Polaków i Polek! Program modernizacji ogrzewania powinien być powszechny i obowiązkowy. Powinien także obejmować wszystkie lokale mieszkalne, począwszy od mieszkań socjalnych i komunalnych.

Oczywiście palenie „śmieciami” to tylko jedna z przyczyn powstawania smogu. Wciąż pozostaje rozwiązania kwestia pyłu pochodzącego z innych źródeł niż ogrzewanie mieszkań. Duże miasta borykają się z problemem zanieczyszczeń komunikacyjnych (ozon, tlenki azotu). Jednak i tu rozwiązanie leży po stronie samorządu. Podstawą powinna być odpowiednio zaprojektowana sieć komunikacji miejskiej i podmiejskiej. Już takie, z pozoru niewiele znaczące rozwiązanie może poważnie ograniczyć zanieczyszczenie powodowane spalinami.

Smog to jeden z tych problemów, które pokazują wartość społecznej solidarności. Walka ze smogiem to jedna z rzadkich sytuacji, gdy warto być „samolubnym”, bowiem w tym wypadku pomaganie sobie, oznacza, że pomagamy również wielu innym osobom.