Nasze kandydatki – Katarzyna Kosno (okręg nr 5)

Katarzyna Kosno jest liderką naszej listy do Sejmiku Województwa w okręgu nr 5 (powiaty: gryfiński, myśliborski, pyrzycki i stargardzki). Jest rolniczką, działaczką społeczną, członkinią rady programowej Kongresu Kobiet, szczęśliwą mężatką i matką trójki dzieci. O sobie i swojej kandydaturze pisze tak:

Mieszkam na wsi od 48 lat. Przeżyłam już dostatecznie wiele reform obszarów wiejskich – i dawniej, przed rokiem 1989, i teraz, za czasów PiS – by wiedzieć, jakie są rzeczywiste potrzeby wsi i jak samorząd powinien na nie skutecznie odpowiadać.

Żyjąc w naszym okręgu nie da się nie zauważyć, jak bardzo podupadłe małe miasteczka i miejscowości na obszarach wiejskich potrzebują tchnięcia w nie nowego życia. Potrzebujemy remontów dróg i chodników, zapewnienia kanalizacji i dostępu do sieci gazowej w każdej miejscowości i nowoczesnej lokalnej polityki energetycznej. Problemem pozostaje kwestia komunikacji i transportu. Dla wielu osób życie na wsi to ciągłe mierzenie się z tymi samymi trudnościami: z dojazdem do innych ośrodków, z dostępem do służby zdrowia, ze zrobieniem prostych zakupów. Rozwiązaniem tej sytuacji będzie stworzenie finansowanych przez samorząd sieci komunikacyjnych, efektywnie łączących ośrodki miejskie z otaczającymi je mniejszymi miejscowościami. W przypadku osób starszych, mających problemy zdrowotne i trudności z przemieszczaniem się, skutecznym rozwiązaniem będzie dodatkowe wsparcie w formie teleopieki.

Żadne działania rewitalizacyjne nie uchronią jednak polskiej wsi przed regresem, jeśli nie zapewnimy godnego życia mieszkającym na niej kobietom: tym, które samodzielnie wychowują dzieci, tym, które potrzebują wsparcia w powrocie na rynek pracy oraz tym, które doznają przemocy fizycznej i ekonomicznej. Wieś musi stać się miejscem, w którym samorząd otacza opieką najbardziej potrzebujących i działa na rzecz wyrównywania szans.

Pełna lista kandydatek i kandydatów w okręgu nr 5:

KOSNO Katarzyna
ZIEMSKI Krzysztof