Nasze kandydatki – Wiktoria Arbaros (okręg nr 1)

Wiktoria Arbaros to nasza sejmikowa “dwójka” w okręgu nr 1 (miasto Szczecin i powiat policki). Wiktoria jest studentką, działaczką społeczną i członkinią stowarzyszenia na rzecz społeczności LGBTQ+ Lambda Szczecin. Mówi o sobie tak:

Mimo młodego wieku dawno już zrozumiałam, jaką rolę w życiu codziennym odgrywa polityka lokalna. Aktywnie uczestniczyłam w działaniach na rzecz regionu i moich rówieśników. Kandyduje do Sejmiku Województwa, ponieważ wierzę, że jest to idealne miejsce do wdrażania projektów i programów, które będą działać nie tylko na korzyść ludzi młodych.

Równe szanse dla kobiet na rynku pracy oraz równość obywateli niezależnie od ich pochodzenia, wyznania czy orientacji seksualnej to sprawy kluczowe dla rozwoju województwa. Podpisana niedawno “Karta różnorodności” w teorii gwarantuje równość wszystkim jego mieszkańcom, jednak uważam, że potrzebna jest osoba, która będzie realnie pilnować przestrzegania jej założeń.

Jednym z najważniejszych dla mnie postulatów jest wdrożenie programu powszechnego dostępu do edukacji seksualnej, w połączeniu z utworzeniem sieci punktów konsultacyjnych w dużych i w mniejszych ośrodkach. Wolna od indoktrynacji edukacja seksualna prowadzona przez wykwalifikowaną kadrę to jeden z ważnych środków do zapewnienia zdrowia i bezpieczeństwa kolejnym pokoleniom mieszkańców naszego województwa.

Pełna lista kandydatek i kandydatów w okręgu nr 1:

ZIEMSKI Michał
ARBAROS Wiktoria Maria