Stanowisko w sprawie ataku na ulicy Rayskiego

W niedzielę, podczas pikniku organizowanego przy ul. Rayskiego przez Stowarzyszenie Lambda Szczecin oraz Równość na Fali, grupa pseudopatriotów postanowiła zamanifestować swoje uprzedzenia niszcząc parasolki i dekoracje. Sprawcy zadziałali z zaskoczenia, wybierając miejsce, w którym nikt nie stał i uciekając, nim ktokolwiek zdążył zareagować.

Ten incydent pokazał, jak wiele potrzeba jeszcze pracy na rzecz tolerancji i akceptacji. Dlatego tak ważne jest, żebyśmy byli widoczni. Dlatego członkowie i członkinie Razem z całej Polski wezmą udział w szczecińskim Marszu Równości.

W ciągu ostatnich lat na żadnym Marszu Równości nie doszło do zetknięcia się przeciwników i manifestantów.
Na szczecińskiej imprezie maszerujących będzie tysiąc, może dwa i kontrmanifestanci nie będą już tacy odważni. Jesteśmy przekonani że również w Szczecinie zwolennicy równości będą mogli w spokoju cieszyć się swoim świętem. Aby tak jednak było, musimy wyraźnie pokazać pseudopatriotom, że ich wybryki nie są w stanie nas zastraszyć.

15 września przyjdź z nami na plac Solidarności, jeśli nie zgadzasz się na nienawiść, nietolerancję i przemoc, na uprzedzenia i wrogość.