Brońmy sądów!

Wystąpienie Joanny Wójcik ze szczecińskiego okręgu Partii Razem, na demonstracji z dn. 23.07.2018 r.:

“Obywatelki i obywatele!

Widzieliśmy, co się działo i dzieje w Warszawie, widzieliśmy, co działo się pod Sejmem. Kiedy państwo wysyła policję przeciwko swoim obywatelom, kiedy atakuje ich zamiast wysłuchać, musimy się zjednoczyć i protestować, bo za chwilę będzie za późno.

Wielką klęską ostatnich 30 lat jest to, że wiele z nas, Polek i Polaków, nie widzi dziś powodu, żeby bronić sądów. Nie wiedzą, do czego jest im potrzebny Sąd Najwyższy. Odpowiedzialność za to ponosi państwo i rządzący państwem, którzy dbali tylko o realizację “prawnej” części Konstytucji, zaniedbując jej część społeczną. Art. 2 Konstytucji mówi: “Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym ZASADY SPRAWIEDLIWOŚCI SPOŁECZNEJ”. I tego urzeczywistniania zabrakło przez ostatnie lata III RP i my teraz mówimy, do tych wszystkich, którzy zagłosowali na PiS i do tych wszystkich, którzy nie widzą powodu, by bronić sądów: “Chcemy przestrzegać CAŁEJ konstytucji” nie tylko tej części o sądach i sejmach.

Niezależne sądownictwo jest niezbędne, również po to, żeby:
– zapewnić wolność działania ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH;
– chronić PRACĘ i sprawować NADZÓR NAD JEJ WYKONYWANIEM;
– zapewnia wolność sumienia, zrzeszania się i rozdział KOŚCIOŁA od PAŃSTWA.

Wprowadzane przez PiS zmiany prawa prowadzą prostą drogą do sytuacji, w której władzę w kraju będzie sprawować tylko partia rządząca, a korzyści spłyną do jej klientów, na czele z głównym partnerem ‘dobrej zmiany’ – polskim Kościołem Katolickim. W “L’Osservatore Romano” czytamy, że nawet Watykan zdaje sobie sprawę, dokąd to może prowadzić. I tylko nasza polska hierarchia kościelna zdaje się nie wiedzieć, jak to się skończyło w Hiszpanii i Irlandii.

Pamiętajmy: musimy przeciwstawiać się niszczeniu państwa prawa. Musimy również docierać do tych, których Państwo Polskie zawiodło. Nie zgadzamy się na agresywne działania policji, na słowa pogardy z ust prominentnych działaczy partyjnych, oddelegowanych do czasowego pełnienia funkcji państwowych.

Ale samo niegodzenie się to za mało. Aby ich pokonać nie wystarczy mieć rację. Trzeba jeszcze przekonać do siebie ludzi. Dać nadzieję. Pokazać,że warto nam zaufać. Trzeba być wiarygodnym. Nasza konsekwencja pokazuje, że tak jest. Że nie ustępujemy. Że się nie boimy, a strach jest najważniejszą bronią dyktatorów. Nas jest więcej, gdy jesteśmy razem. Dlatego tak ważne jest to, że pomimo różnic potrafimy wszyscy i wszystkie stanąć w tym miejscu i głośno, razem powiedzieć “NIE!”.

Nie musimy się we wszystkim zgadzać, im więcej punktów widzenia, tym lepiej. Bo gdy każdy z nich daje ten sam obraz – niszczenie prawa, zawłaszczanie państwa, pycha, bezkarność – oznacza to, że się nie mylimy.

Możemy mieć różne zdanie co do przeszłości, różne spojrzenie na przyszłość, ale w jednym jesteśmy zgodni – nie boimy się operetkowych autokratów. I nie zapomnimy tego, co robicie z naszym państwem, społeczeństwem, z nami. Nauczyliśmy się być razem. Z tym nie wygrają. Tylko razem, wspólnymi siłami, możemy dać im odpór!