Prawa kobiet to nie waluta!

Z wystąpienia Marii Serafinowicz ze szczecińskiego okręgu Partii Razem na demonstracji z dn. 23.03.2018 r.:

“Politycy zachowali się podle – ale inicjatywa nie wyszła od nich. Kościół prowadzi polityków na smyczy, realizuje swoje, polityczne i ekonomiczne interesy kosztem Polek i Polaków. Kościół nie służy nam. Jego suwerenem jest inny Pan! Dlatego niezrozumiałym jest, dlaczego zgodziliśmy się, aby dzięki usłużnym politykom jedna z wielu grup religijnych stanowiła prawo w suwerennym państwie.

Kościół po raz kolejny dogadał się z rządzącymi w kwestii praw reprodukcyjnych kobiet. Wcześniej zostały one oddane na tacy Kościołowi w podzięce za udział w walce z komunizmem, za agitację na rzecz przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, a dziś za kampanię wyborczą i wspieranie polityków PIS-u. Kościół tak się rozsiadł na scenie politycznej, że boi się mu sprzeciwić również parlamentarna opozycja. Wszyscy wiedzą, że za dwa lata znów będą wybory, a wtedy proboszcz może pamiętać, że nie głosowało się zgodnie z wyznaczoną przez Kościół linią. Piekło kobiet nie skończy się dopóki postulat świeckiego państwa nie zostanie zrealizowany, a konkordat wypowiedziany!

Wmawia się nam, że projekt ‘Zatrzymać aborcję’ jest głosem społeczeństwa. My słyszymy inny, silny głos: przestańcie kupczyć prawami człowieka! Prawa kobiet to nie waluta do zawierania politycznych transakcji!”