Chcemy żłobków, a nie strzelnic!

W piątek 10 listopada, przed szczecińskim Żłobkiem Miejskim nr 8, zorganizowaliśmy konferencję prasową pod hasłem „Chcemy żłobków, a nie strzelnic!”. W naszym imieniu wypowiedzieli się Maria Serafinowicz i Maciej Dżus, członkowie szczecińskiego okręgu Razem. Konferencję zorganizowaliśmy w odpowiedzi na plany rządu Prawa i Sprawiedliwości, gotowego wydać ok. 2,5 miliarda złotych na budowę strzelnic w całym kraju. To ponad dwa razy więcej niż ogół środków wydawanych na żłobki przez samorządy i budżet państwa!

Rząd PiS chwali się, że w 2018 roku na program Maluch+ przeznaczy 450 milionów złotych, czyli o 300 mln więcej niż dotychczas. Wzrost wydatków wydaje się spory, ale wygląda śmiesznie w porównaniu do środków, które mają zostać przeznaczone na popularyzację broni palnej. Co prawda na strzelnicach mają odbywać się również zajęcia dla najmłodszych, posłowie PiS chcą bowiem popularyzować używanie broni przez dzieci i zakładać “klasy mundurowe”. Dodatkowe 200 milionów złotych rocznie planują topić w podobnych projektach skierowanych do studentów.

Tymczasem Polska jest na szarym końcu w rankingu państw UE pod względem liczby dzieci, które mają zapewnioną opiekę w żłobku lub klubie dziecięcym. Według sprawozdania Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej było to zaledwie 7,8% wszystkich dzieci do lat 3. Ministerstwo prognozowało, że w 2017 odsetek ten miał wzrosnąć zaledwie do poziomu 10,6%. To daleko za wyznaczonym w 2002 r. w Barcelonie unijnym celem zapewnienia opieki dzieciom do lat 3 na poziomie co najmniej 33%. W naszym województwie jedynie 9,3 % maluchów ma miejsca w żłobkach. W Szczecinie kolejka do żłobków miejskich od wielu lat nie maleje. Szacuje się, że na miejsca nadal czeka ponad 1,5 tys. dzieci, w ostatnim czasie w naszym mieście w filiach żłobków przybyło zaś zaledwie 30 miejsc!

W tej sytuacji przeznaczanie publicznych środków na naukę strzelania do tarczy zakrawa na ponury żart. Czas powiedzieć głośno: chcemy żłobków, a nie strzelnic!