Razem zatrzymajmy piekło kobiet!

Od kilku tygodni uczestniczymy w akcji zbierania podpisów pod Projektem Ustawy o Prawach Kobiet i Świadomym Rodzicielstwie komitetu „Ratujmy Kobiety”. Ustawa ma na celu zapewnienie kobietom prawa do bezpiecznych, dostępnych zabiegów przerywania ciąży, zagwarantowanie dostępu do antykoncepcji, również awaryjnej, oraz wprowadzenie edukacji seksualnej w szkołach. Wczoraj, w rocznicę największych demonstracji Czarnego Protestu, odbyło się kulminacyjne, ogólnokrajowe wydarzenie akcji, Wielka Zbiórka. Okręg szczeciński Razem dołączył do Zbiórki na Placu Rodła. Tylko wczoraj, wspólnie z członkiniami i członkami innych organizacji należących do Komitetu Ratujmy Kobiety udało się zebrać ponad 1000 podpisów!

Jednocześnie Fundacja „Życie i Rodzina” prowadzi zbiórkę podpisów pod ustawą oznaczającą praktycznie całkowity zakaz przerywania ciąży. Batalia o prawa kobiet trwa. Można mieć uzasadnione obawy, że rząd Prawa i Sprawiedliwości, będący zakładnikiem środowisk fundamentalistycznych, opowie się po ich stronie.

Pamiętajmy o sile zeszłorocznej mobilizacji kobiet, przed którą ugiął się rząd PiS. Społeczna presja i zaangażowanie ma sens, zbiórka podpisów trwa jeszcze do połowy października. Formularz deklaracji poparcia oraz wszelkie istotne informacje znajdziecie na stronie www.ratujmykobiety.org.

Razem zatrzymajmy piekło kobiet!