Szczecin przeciwko niedobrej zmianie w edukacji!

10 października 2016 r. w całej Polsce miały miejsce protesty przeciwko zmianom w systemie oświaty. Protest odbył się również pod Urzędem Wojewódzkim w Szczecinie. Byliśmy tam i my!

Sztandarowym założeniem PiS-owskiej “reformy”, zwanej również „deformą” systemu edukacji, jest likwidacja gimnazjów i przywrócenie ośmioletniej podstawówki i czteroletniego liceum. Przygotowano ją pośpiesznie, bez konsultacji ze środowiskami nauczycielskimi i z rodzicami uczniów. Skutkować będzie przepełnieniem szkół, chaosem w programach szkolnych, zwolnieniami tysięcy pracowników i wieloma innymi problemami. Dlatego partia Razem, wspólnie ze Związkiem Nauczycielstwa Polskiego, sprzeciwia się proponowanym przez minister Zalewską rozwiązaniom.

Przez lata Ministrowie Edukacji w kolejnych rządach w coraz większym stopniu przenosili koszty funkcjonowania szkół na samorządy, te zaś, zmuszone patrzeć na edukację z wolnorynkowej perspektywy zysków i strat, rozpoczęły ich likwidację. W pierwszej kolejności pod nóż szły często szkoły najdroższe w utrzymaniu, a zatem te o najszerszej ofercie zajęć pozaszkolnych. Cięcie kosztów odbiło się również negatywnie na placówkach, które ocalały. Obecna “reforma” nie ma jednak na celu polepszenia jakości kształcenia, jest natomiast populistycznym pokazem co prawda efektownych, ale jednak skrajnie destruktywnych zmian. Rząd Prawa i Sprawiedliwości nie dąży do naprawy błędów, lecz do katastrofy, za którą zapłacą wszyscy: nauczyciele, którzy stracą pracę w zamykanych szkołach, rodzice, którzy będą musieli kupić nowe podręczniki, podatnicy, którzy zapłacą za ich przygotowanie, a przede wszystkim kolejne pokolenia uczniów, zmuszone funkcjonować w chaosie edukacyjnym i w ramach nowych, na szybko formułowanych podstaw programowych, bliskich ideologicznie prawicowej władzy.

Sama Minister Zalewska będąc w opozycji głośno broniła gimnazjów. W 2009 roku mówiła: Jeśli my polskiej oświaty nie potraktujemy jako takiego priorytetu, gdzie prace mają być kontynuowane bez względu na to, czy ktoś jest z jednej, czy z drugiej strony sceny politycznej, to nigdy nie osiągniemy sukcesu. Skoro Pani Minister nie słucha głosu rodziców, nauczycieli i samorządów, to może warto, żeby przypomniała sobie chociaż swój własny.